Raportti Occupy Finland -keskustelutilaisuudesta

Reilut 20 ihmistä saapui Jyväskylän yhteiskunnallisen opiston kevään toiseen Syvältä-tilaisuuteen Vakiopaineeseen torstaina 12. huhtikuuta keskustelemaan torikokousliikkeestä. Keskustelua pohjustamaan oli saapunut kaksi Helsingin torikokouksen aktiivia.

Ay-liikkeessäkin toiminut kansalaisaktivisti Sippo Kähmi liitti alustuksessaan Suomenkin torikokousliikkeen osaksi Tunisiasta vuoden 2010 lopulla alkanutta liikehdintää, joka on haastanut valtaapitäviä eri maissa ympäri maailmaa. Kähmi kertoi kuinka liike on Suomessakin pyrkinyt toiminnallaan murtamaan vallitsevia totuuksia yhteiskunnasta. Hän haastoi kuulijat pohtimaan, kuinka tahoillaan eri kansalaisjärjestöissä toimivia voitaisiin tuoda liikkeen myötä työskentelemään yhdessä.

Kommenttipuheenvuorossaan yhteiskuntatieteilijä ja aktivisti Marissa Varmavuori korosti kansainvälisen toriliikkeen taustalla olevia globalisaation mukanaan tuomia yhteiskunnallisia muutoksia. Syyksi sille, miksi liike ei toistaiseksi ole Suomessa kasvanut yhtä suureksi kuin monissa muissa maissa, Varmavuori arveli sen, että nämä muutokset ovat meillä tapahtuneet hitaammin kuin muualla.

Kehkeytyneessä yleisökeskustelussa useampi kommentaattori toi esille perinteisen kansalaisjärjestötoiminnan byrokraattisuuden ja kaavoihin kangistumisen, mikä saattaa olla osaltaan esteenä yhteistyölle yli järjestörajojen. Järjestöjen nähtiin myös olevan turhan lähellä vallitsevia valtarakenteita.

Runsaasti keskustelua herätti ajatus demokratiasta yhteisöllisenä oppimisprosessina. Myös konsensuspäätöksenteosta ja sen suhteesta erimielisyyden käsittelyyn sekä yksilöllisyyden suhteesta yhteisöllisyyteen ja vastuunottoon keskusteltiin. Eräinä syinä jäädä torikokousliikkeen ulkopuolelle mainittiin uskalluksen puute omien näkemysten esille tuomiseen, ennakkoluulot eri taustoista tulevia osallistujia kohtaan sekä epätietoisuus siitä, mihin suuntaan liike on menossa. Lopuksi Kähmi ja Varmavuori esittelivät torikokouksissa käytettyjä käsimerkkejä.

Kaikki torikokousliikkeestä kiinnostuneet kutsuttiin mukaan Jyväskylän torikokouksen toimintaan. Liike on esillä myös Suomen sosiaalifoorumissa Helsingissä 21.-22.4. (www.sosiaalifoorumi.fi) sekä useiden kaupunkien kaduilla kansainvälisenä toimintapäivänä 12.5.

Äänitteen koko tilaisuudesta voi imuroida Radio Hearin sivuilta: http://www.hear.fi/dl/jyo/jyo-syvalta-occupy_finland-2012-04-12.mp3

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: