Kansainvälinen toimintapäivä 15. lokakuuta – Espanjan torien demokratialiike laajeni Jyväskylään

Juho Deb toi terveiset Madridin torilta: ”Yhtynyttä kansaa ei voi voittaa”.

Viime keväänä Espanjassa syntyi puolueista riippumaton verkosto, joka ryhtyi vaatimaan todellista demokratiaa suuryhtiöiden ja poliittisen eliitin sanelun sijaan. Verkosto kutsui toukokuun 15. päiväksi koolle massamielenosoituksen. Madridin, Barcelonan ja monen muun kaupungin keskusaukioille kerääntyi kymmeniä, päivien kuluessa jopa satoja tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään työttömyyttä, demokratian puutetta ja korruptiota vastaan iskulauseenaan ”Emme ole kauppatavaraa pankkiirien ja poliitikkojen käsissä”.

Toreille kokoontumisesta tuli satojen tuhansien ihmisten joukkoliike, jonka tuotoksista eräs on kansankokouksiin perustuvan päätöksentekojärjestelmän kehittäminen. Kansainvälistä kiinnostusta saavuttaneen, väkivallattoman demokratialiikkeen alulle panijat tekivät aloitteen kansainvälisestä toimintapäivästä 15.10.2011, jotta muutosta ja demokratiaa haluavat ihmiset myös muissa maissa saisivat äänensä kuuluviin.

Kansainvälinen toimintapäivä levisi myös Suomeen. Pienestä protestista muodostui aito kansalaisliike, joka sai hahmon jokaisessa maanosassa yli 1500 paikkakunnalla.

Jyväskylän tyytymättömien toriparlamentti syventyneenä keskusteluun.

Jyväskylän tapahtuma kokosi ihmisiä, jotka halusivat luoda samankaltaisen, puolueista riippumattoman verkoston Suomeen, jotta tavalliset ihmiset pääsisivät sanomaan sanansa ja poliitikkojen olisi pakko kuunnella heitä.

Me vaadimme avointa keskustelua leikkauksista ja eurokriisistä. Me vaadimme, että korruptoituneen eliitin sijaan puheenvuoro annetaan nyt tavallisille ihmisille – sellaisille kuin sinä tai minä”, summasi asian projektisihteeri Satu Simonen.

SAK:n Jyväskylän alueen paikallisjärjestön tarjoamaa hernesoppaa kului reilussa tunnissa 200 annosta.

Jyväskylässä muutosta ja demokratiaa haluavia kutsuttiin kävelykadun Kompassille lauantaina 15. lokakuuta puolelta päivin. Kompassilla kaikki saivat sanoa julki mielipiteensä ja ehdotuksensa. Puheenvuoroja käytettiin kymmeniä. SAK:n Jyväskylän alueen paikallisjärjestö tarjosi hernekeittoa, ihmiset keskustelivat ja kertoivat tunnoistaan sekä kuvauttivat itsensä liitutauluun kirjaamansa sanoman kanssa.

Valmiimpi, tietoisempi, tuohtuneempi Pelle Gudssson

Suomessa kansainväliseen toimintapäivään osallistuttiin Jyväskylän lisäksi muun muassa Helsingissä, Tampereella, Turussa, Lahdessa, Kuopiossa, Joensuussa, Oulussa, Hyvinkäällä ja Iisalmessa.

Wall Streetin valtaajien Me olemme 99 prosenttia! -tunnus näkyi myös Jyväskylässä.
Mainokset
%d bloggers like this: